Vad är ett Gongbad och hur gör jag när jag ska lyssna på ett Gongbad?

I det här blogginlägget tar vi upp allting som du som är nybörjare på det här med Gongbad behöver veta.

Vad är ett Gongbad?

Vid ett Gongbad ligger deltagarna på rygg och lyssnar till vibrationerna från Gongen, själva "badet" har alltså ingenting med vatten att göra, i alla fall inte i den bemärkelsen att man simmar eller går i vatten.

Deltagarna badar snarare i själva ljudet. Gong ljudet sägs vibrera in på cellnivå i kroppen och skapa balans, eftersom allt ljud vibrerar vatten och cellerna till stor del består av vatten sägs ljudet kunna läka genom sina vibrationer. HÄR kan du läsa mer om Varför Gongarnas toner är så hälsosamma att lyssna på. 

Gong är ett uråldrigt instrument från bland annat Tibet, men Gongar finns också i Kina, Thailand och andra länder. Gongen har genom årtusenden haft flera olika användningsområden t.ex.. har det använts för att få odlingar att växa bättre och till att läka människors fysiska och psykiska obalanser.

Vilka kläder ska jag ha på mig?

I princip kan du ha vilka kläder du vill på dig när du vilar under ett Gongbad men vi brukar rekommendera kläder som är sköna och inte spänner eller sitter åt. Har du ett skärp eller knäppning i byxlinningen kan det vara skönt att spänna loss och knäppa upp så andetaget kan flöda fritt och magen har möjlighet att slappna av.

Hur fungerar ett Gongbad?

Gongen sägs ha förmågan att ta en person till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där man kan uppleva en enhet med allt, en djup avslappning. Ljudet från Gogens sägs klippa av negativa tankemönster och beteenden och ger på så vis
nya perspektiv. Genom att lyssna till ljudet kommer personen lättare i kontakt med sitt inre då ljudet är effektiv mot rastlöshet och ett stressat sinne. Under ett så kallat Gongbad (se nedan) kan djupt liggande spänningar/blockeringar släppa och personen kan därmed känna sig vitaliserad både till kropp och till sinne efteråt. HÄR kan du läsa mer om hur Gongarnas ljud påverkar vår hjärna. 


Är det okej att somna när jag lyssnar på Gong?

Ja det är okej om du somnar under ett Gongbad. Vi tar in ljudet genom hela vår kropp och Gongarnas toner har effekt oavsett om du är medveten om dem eller inte.

Ger det samma effekt att lyssna online som att gå på ett Gongbad live?

Det verkar som att det ger samma effekt att gå på Gongbad live som att lyssna på dem via en inspelning. Vi brukar dock rekommendera att om du ska lyssna på ett inspelat Gongbad är det viktigt att ljudutrustningen de spelats in med är tillräckligt bra. Om ljudutrustningen är mindre bra kommer inte det avancerade ljudet med alla övertoner och vibrationer fram som Gongarna ger. Vi rekommenderar därför att du lyssnar på GongbadOnlines inspelade Gongbad där ljudutrustningen är högkvalitativ, du får då samma upplevelse som om du var på plats. Du hittar våra olika Gongbad HÄR.

Hur gör jag när jag ska lyssna på ett Gongbad?

När du ska lyssna på ett Gonbad rekommenderar vi dig att du lägger dig på en bekväm plats, det kan vara i sängen eller på en yogamadrass på golvet. Vill du ha någonting under huvudet som stöd för nacken kan du vila huvudet på en kudde. En filt är bra att ha omkring sig, både för att hålla värmen då kroppstemperaturen sjunker något vid avslappning men också för en psykologisk trygghetskänsla, att ha något varmt omkring sig är omhuldande. Det kan även vara skönt att ha en större kudde eller bolster under knäna som stöd för ländryggen.

Du behöver inte ligga på rygg och lyssna utan det går lika bra att ligga på magen eller sidan. Skulle du vilja sitta upp går det också bra. 

Vart hittar jag Gongbad att gå på live där jag bor?

På många yogastudios idag finns det Gongar och gongspelare, så en bra plats att titta efter Gongbad på kan vara på en yogastudio som du gillar. Olika Gongspelare har olika erfarenhet och utbildning, det är också så att olika gongar ger olika ljud. Därför är det så att man ibland kan uppleva att Gongbad på olika platser skiljer sig åt. Gå till några olika ställen om du känner dig osäker och testa olika Gongbad och Gongspelare, du kommer hitta en plats och en Gongspelare som passar dig. Det kan vara värt att åka en bit för att hitta sitt "Gongbads paradis".

Jag har lyssnat på Gongbad och tyckte inte om det

En del personer älskar Gongljuden från allra första slaget medan andra upplever ett motstånd och känner att "det här är inte för mig". Har du varit/lyssnat på ett eller några Gongbad men upplever att det inte var något för dig rekommenderar vi dig att gå på åtminstone tre Gongbad. De allra flesta som fortsätter gå på Gongbad trots ett motstånd från början lär sig älska Gongbadet.

Gongarnas ljudvibrationer påverkar oss människor på ett kraftfullt sätt och det är inte konstigt att vi i början kan uppleva ett visst motstånd. Oftast är det så att efter den tredje gången vi lyssnar på Gongbad "kommer vi igenom något", det är som att kroppen släpper taget och ljudet får tillåtelse att flöda. Du får en djupare upplevelse och blockeringar släpper.

Jag vill lyssna på GongbadOnlines Gongbad live - hur gör jag det?

Vi är några olika Gongspelare på GongbadOnline, de flesta av våra Gongbad spelas in på YogaKloster som ligger några mil norr om Borås i Västra Götaland. Vi håller Gongbadsdagar en gång i månaden och du hittar mer information om våra Gongbad på plats HÄR.

Vi har också en Gongspelare som är verksam i Värnamo där han håller Gongbad på Värnamo Yogainstitut. Du hittar information om deras Gongbad HÄR. 

Väl Begongen!

Frida Helsing Ohlsson

Gongspelare

GongbadOnline

Ps. Följ oss gärna på Instagram och Facebook (@GongbadOnline #GongbadOnline) och dela gärna våra blogginlägg och hemsida om du tycker de är inspirerande så fler hittar Gongarnas läkande toner.

Kategorier: : Hur gör jag när jag ska lyssna?, Vilka kläder ska jag ha på mig?, Hur fungerar ett Gongbad?, Vad är ett Gongbad?