Lyssna med hörlurar, stimulera Vagusnerven

Forskning visar att du kan stimulera Vagusnerven genom att lyssna på Gongbad med hörlurar

John Stuart Reid är en akustisk fysikforskare som har banat väg för studiet av ljud i fem decennier.


Under Sound healing summit 2023 presenterade han spännande forskning om hur Vagusnerven stimuleras om man lyssnar på tex. Gongbad genom hörlurar.

I denna text har vi sammanfattat det han berättade.


VAGUSNERVEN

Vagusnerven är huvudnerven i vårt parasympatiska nervsystem (lugn- och ro systemet/bromsen). Det är kroppens längsta nerv som sträcker sig från hjärnstammen och ner till tjocktarmen. Den påverkar alla våra organ och hjälper till vid matsmältning, tal, hjärtfrekvens, blodtryck immunförsvar.

Vi kan få en dysfunktion i Vagusnerven pga stress, sjukdom, trauma etc. Detta kan leda till inflammationer, IBS, sömnstörningar, matsmältningsproblem, högt blodtryck ett.

Genom meditation, massage, yoga, djupa andetag och soundhealing kan vi hjälpa vårt parasympatiska nervsystem att komma mer i balans. 


LÅGA FREKVENSER OCH VAGUSNERVEN

Vagusnerven stimuleras av väldigt låga frekvenser. Man har hittat att mellan 5-10 Hz är optimalt för stimulering av Vagusnerven. Vagusnerven kan även stimuleras av högre frekvenser än 10 Hz, upp till 20 Hz men inte mer. Men det optimala är 5-10 Hz.

LÄGRE ÄN 20 HZ TAS BORT I STUDIO

I en studio där man spelar in livemusik tar man bort allt ljud som är under 20 Hz. Detta gör man för att högtalare inte kan hantera ljud under 20 Hz, även om de är bra högtalare.

När denna studie gjordes kunde John dock se i sin labbutrustning att en viss cd-skiva påvisade stimulans på 12 Hz, alltså betydligt lägre än 20 Hz. Detta trots att man, när musik skapas i studio tar bort alla frekvenser under 20 Hz. Hur kommer det sig? Hur kan det finnas lägre Hz än 20 i inspelad musik när de frekvenserna tas bort i studion? 

HETERODYNE

Hetrodyne är ett begrepp som förklarar hur man flyttar signaler från ett frekvensområde till ett annat. Enklare förklarat är att när man mixar ihop frekvenser så skapas det andra frekvenser. Två frekvenser skapas och det i sin tur skapar två nya signaler, det är dessa som kallas för heterodyner och vanligtvis behövs bara en av dessa, den andra filtreras bort från mixerns utgång.

Frekvenserna finns inte förrän de når högtalaren och kommer ut i luften, det skapas i realtid.

FÖRKLARING

Det som John Stuart Reids forskning visade var, att trots att man tar bort frekvenser som är lägre än 20 Hz i musikstudios skapas det ändå lägre frekvenser på grund av hettrodyning.

De låga frekvenserna är hälsosamma för oss att lyssna på då de stimulerar bland annat Vagusnerven.

Dock finns inte dessa låga frekvenser i all inspelad musik. Men om vi vänder oss mot bra inspelade Gongar, klangskålar och viss typ av annan musik kan vi hitta dem. Men för att kunna höra de låga frekvenserna och dra nytta av dem behövs dels speciell inspelning men även speciella hörlurar.

LYSSNA MED HÖRLURAR - STIMULERA VAGUSNERVEN

Genom ett bra högtalarsystem kan vi få liknande positiva effekter från inspelade Gongbad och annan soundhealing som om vi lyssnar live, t.ex.. ökad syresättning i blodet.

Men om vi vill stimulera Vagusnerven ska vi inte lyssna genom högtalare och "med hela kroppen" utan genom hörlurar enligt Johns forskning (detta gäller endast inspelad musik och inte om du lyssnar live). 

HUR KOMMER DET SIG?

Vagusnerven går bland annat från hjärnstammen till Tragusen på örat (typ öronsnibben). Om man lyssnar med bra hörlurar som kan ta upp mellan 5-10 Hz får Vagusnerven stimulering genom att man stimulerar Tragusen.

Det finns så många hälsofördelar med att stimulera Vagusnerven.

  • Minskar inflammation
  • Boostar sexuellenergi
  • Saktar ner åldrandet
  • Etc.

All musik har inte den här effekten. 

VÄLJA HÖRLURAR

Hörlurarna måste ha en frekvensrespons ner till 5Hz (vanliga iphone hörlurar funkar inte).

Förslag på modell: DT Beyer dynamic DT 7 70 pro. 80 Ohm modell för Appel, 37 Ohm modell för Android är väldigt bra.

JAG HAR INTE SÅNA HÖRLURAR, KAN JAG INTE LYSSNA DÅ?

Det finns många fördelar med Gong- och ljudbad oavsett om du lyssnar genom hörlurar (andra än de John föreslår), lyssnar "med hela kroppen" live eller via ett bra högtalarsystem.

Signifikant påverkan på våra vita- och röda blodkroppar (även detta har John Stuart Reid forskat på) vilket leder till:

  • ökad syresättning i blodet
  • stärkt immunförsvar

Vi kan också se att Gongbad leder till bättre sömn, mindre smärta, ökat andligt välbefinnande och stärkt kreativitet. 

Så fortsätt lyssna och ta del av Gongbad, både online och live!

Väl Begongen!Kategorier: binurala toner, Effekten av att lyssna online, frekvenser, inflammation, vagusnerven, vetenskap, Vilka hörlurar ska jag ha?