Fysiska smärttillstånd och Gong

Genom åren har jag hört många personer berätta att de upplevt hur fysisk smärta försvunnit under gongbad. I det här blogginlägget tar jag upp ämnet.

--------------------------------------------

Genom åren är det många av mina deltagare som upplevt att fysisk smärta försvunnit under gongbad, både smärta de haft när de kom men även smärta som uppstått under gongbadet som oftast är relaterat till en äldre skada de tidigare haft.

Ibland intensifieras smärtan under gongbadet, vissa säger att det nästan har känts outhärdligt men så helt plötsligt släpper smärtan och personen upplever en djup avspänning och läkning i området.

Här är några självupplevda berättelser

"Kände mig avslappnad och kunde sjunka in i stillhet och släppa tankar på hur ont jag har"

"Jag har funnit ett nytt sätt för mental avslappning. Dessutom upplever jag att den smärta jag haft i vader under väldigt lång tid försvann efter mitt första Gongbad"

"En gammal skada i axeln började göra väldigt ont under Gongbadet. Jag var så avslappand så jag lät det liksom vara och även om det gjorde ont så visste jag att det var någonting bra som hände. Smärtan nådde som en kulmen och sen försvann den helt, det kändes som någonting läktes på djupet".

"Jag fick lite hjärtklappning och ett tag kändes det starkt av pulsering
just där jag hade ont. Kände att jag försvann ett tag in i fantasins
värld"

Kronisk smärta vs. akut smärta 

Akut smärta är vad en person känner direkt efter en skada. Om en person lider av ett fall eller är inblandad i en bilolycka, kommer de att uppleva akut smärta.

Kronisk smärta däremot är närvarande under längre perioder. Det kan vara antingen konstant eller återkommande. Om en person fortsätter att ha denna typ av smärta i sex månader eller längre anses smärtan vara kronisk.

Att bryta en smärtcirkel

Vet du om att smärta uppstår i din hjärna för att tala om för dig att något inte är okej i din kropp? Att känna smärta är ju alltså någonting bra eftersom det är signal på att du ska upphöra med det som gör ont. När vi känner smärta ger den dig information om din situation.

Men för många människor blir smärta ett problem eftersom den ibland finns kvar även efter den initiala orsaken där smärta uppstod. Detta kallas för kronisk smärta. Smärtan har då blivit icke informatorisk och inte hjälpfull. Smärtan i sig själv blir ett problem.

Vid kronisk smärta har hjärnan lärt sig att vara i smärta och du kommit in i en svår smärtcykel. Detta sker på samma sätt som din hjärna lär sig andra saker lär dig hjärnan att fortsätta ha ont. 

Här är det tur att hjärnan är plastisk, genom neuroplasticitet (hjärnans förmåga att förnya sig själv) kan vi hjälpa kroppen att bryta negativa mönster. Vi bryter negativa mönster och vanor genom att ägna oss åt aktiviteter som frigör kroppens egna smärtlindrande substanser. Endorfiner är exempel på hormon som lindrar smärta.

Här är några andra exempel på hur du frigör bra ämnen i kroppen som påverkar dig positivt (lånat av @yogakloster).

Men hur kan det komma sig att Gongbad verkar ha så stor effekt på smärtproblematik?

Det är en komplex fråga och få studier har gjorts på Gongbad och vad som faktiskt händer i hjärnan när vi lyssnar på ljuden. Därför går det inte med säkerhet att säga exakt på vilket sätt Gongarnas ljud påverkar oss. Det vi vet är att olika vibrationer och frekvenser har god påverkan på oss.

Det vi vet är också att många Gongspelare har berättelser från personer som varit och lyssnat på Gong hos dem och som bekräftar att smärttillstånd upphört.

Några förklaringar

Dels vet vi att djup avslappning har goda resultat på smärtlindring. Frigörande av livsviktiga hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner är andra orsaker som hjälper kroppen att ta hand om smärta.

Men vi har också vibrationens effekt. Vibrationer påverkar vår kropp och ger många fina hälsofördelar t.ex. ökad cirkulation som leder till minskad smärta.

Tittar vi energimässigt på kroppen ser man att obalanser i den fysiska kroppen består av blockeringar i energin. Genom att kroppen utsätts för vibration via ljud t.ex. gongljud kan blockeringar släppa, när blockeringar släpper i energikroppen släpper även obalanser i den fysiska kroppen. Detta kan ske direkt eller ta tid (återkommande behandlingar). 

Kategorier: Läkning genom ljudvibrationer, De olika planetgongarnas påverkan på oss, Fördelarna, smärta, fysisk smärta